2017. november 13., hétfő

„Jó érzés kikapcsolódni, vagy elmenekülni a játékba, főleg egy nehéz nap után” – Interjú egy gamerrel.

Sziasztok! 
A mai bejegyzsében egy interjút hoztam nektek, melyben egy "hivatásos", évek óta a virtuális világban élő és tapasztalt gamer-el, HornBloweR-el (későbbiek HB) beszélgettem a gamer világról, illetve mindenről, ami ahhoz köthető. 

1. Miért szeretsz játszani?


HB: Ez egy nagyon nehéz kérdés, nehéz megfogalmazni (legalábbis számomra). Van a számítógépes játékokban egy megmagyarázhatatlan erő, ami főleg a fiúkat hihetetlenül bevonzza, és aki egyszer belekerül a játékok világába, az nem tud szabadulni többé, és már nem is akar később. 
A válasz erre a kérdésre elég szubjektív, de ha mégis valahogy leakarom nagyon egyszerűsíteni, azért szeretek/szeretünk játszani, mert jó érzés kikapcsolódni, vagy elmenekülni a játékba főleg egy nehéz nap után. 
Szeretjük, ha elszakadhatunk a realitástól és a mindennapoktól, majd egy kitalált, fiktív világban is élhetünk tovább. Szeretjük, ha izgalmas dolgokat élhetünk át, amit a valós életben nem biztos, hogy valaha megtapasztalhatunk, ezen kívül szeretünk alkotni, mert a játékokban megvan erre is a lehetőség és persze azt se hagyjuk ki, hogy sokan azért szeretnek játszani - köztük én is- mert jó érzés egy csapatban, barátokkal, együtt lenni, vállvetve segíteni egymást, közösen tervezni, létrehozni. Ilyenkor az idő csak úgy repül és a csapatban kialakult jó hangulat miatt csak még jobban felerősödik bennem az érzés, hogy miért is szeretek játszani. 


2.Te hogyan kerültél be a gamer világba?


HB: Ez egy hosszú történet, de lerövidítve, ugyanúgy ahogy a legtöbb, korábbi korombeli gyerektársam, hogy alsós koromban elkezdtek a fiúk mesélni játékokról, hogy mit láttak vagy mivel játszottak nemrég, ezzel pedig felkeltve érdeklődésem, hogy én is kipróbáljam, miről van szó. 
Mikor megvettük a család első közös számítógépét, kíváncsian elkezdtem én is játszani(persze azt ami elérhető volt) és használni az internetet. Később, ahogy teltek az évek és megkaptam az első saját számítógépem, úgy mélyültem el egyre jobban ebben a világban, megtanultam használni az internetet, elkezdtem egyre több játékkal ismerkedni, sok tudást és képességet szereztem ezzel a témával kapcsolatban. És persze egyre jobban megtetszett a játékok világa és sokszínűsége. Azt tudom mondani, hogy akkor volt az a pont mikor ténylegesen bekerültem a gamer világba, mikor megkaptam a saját gépem, mert innentől már csak napok kérdése volt, hogy én is egy aktív részese legyek ennek a nagy birodalomnak.

3. Egy olyan embernek, aki most lépett be a gamer életbe, mit tanácsolnál?


HB: Kortól függetlenül azt tudom mondani, hogy bármilyen furcsán hangzik, de kezdjen el az interneten utánanézni, hogy mi is a játékok kialakulásának történelme, működése, milyen fajtáik léteznek, milyen a közössége. 
Nézzen utána a YouTube-on, hogy néznek ki és hogy fejlődtek, hogy hogyan kell játszani, de mindenekelőtt - amivel kezdhettem is volna- legyenek olyan barátai, akiket szintén érdekel ez a világ, és akik aktív tagjai, mert egyedül sokkal nehezebb lesz elkezdeni, mintha vannak az ember mellett segítő társak is. 
Végül, de nem utolsó sorban, merjen kérdezni és segítséget kérni. Ne törődjön azzal, hogy leszólják, mert kezdő még. Egyszer ők is azok voltak, mégis eljutottak arra szintre, amin most vannak. Nem kell elsietni és azonnal megtanulni mindent, szép lassan, úgyis magától menni fog, mert nem egy bonyolult dologról van szó, csak sok gyakorlás kell hozzá, és mint mindenhez ehhez is idő kell.


4. Melyek azok a játékok, amiket ajánlasz a kezdő gamerek számára és melyek azok, amiket semmiképp?


HB: Először is, ahogy az előbb írtam nézzen körül, hogy milyen játékok léteznek, és kicsit kezdjen el kutakodni ebben a témában, hogy mi az a műfaj, ami őt érdekli, mert nem tudok pontosan megnevezni egy kezdőjátékot minden kezdő számára, hiszen ez is szubjektív, hogy kinek mi jön be. De ha már van egy típus, ami megtetszett neki, akkor azon belül már tudnék javaslatokat mondani, hogy mi az az egyszerűbb játék vagy irány, amivel kezdhetné az illető. 
Példának okáért, ha mondjuk (tegyük fel) a srácnak bejön az FPS vagyis a „First Person Shooter” (=Belső Nézetes Lövöldözős játék) műfaj, akkor meleg szívvel tudom ajánlani a Minecraft-ot, hiszen ez egy nagyon egyszerű játék, amivel könnyen tanulhat egy kezdő. 
Viszont, amit nagy általánosságban elmondhatok, hogy kezdésnek semmiképp nem ajánlok olyan játékokat (függetlenül a műfajtól), ahol már elengedhetetlen a korábbi gamer tapasztalatok megléte, vagy nagy koncentrációt, esetleg logikát igényel. Ezek a játékok nagy eséllyel elvehetik a kedvüket a kezdőknek, hiszen a folyamatos sikertelenség, a nehezen megérhető játékmenet vagy a türelmetlen, tapasztaltabb játékosok negatív, romboló megszólalásai (rosszabb esetben trágárkodásai) megnehezítik a dolgukat. 
Persze vannak, akik az ilyen játékokkal kezdik és egész jól bele is jönnek mondván, hogy „mélybe vízbe kell ugrani” de én inkább az egyszerűbb játékokat ajánlom, ha nem akar valaki rossz élményeket szerezni rögtön az elején.

5. Mik azok az elengedhetetlen költségek és felszerelések, amiket muszáj rááldozni és megvenni, a megfelelő játékélmény elérése érdekében?


HB:Na most ez egy érdekes kérdés mert nagyban függ attól hogy az illető milyen gyakran, mennyi illetve, hogy milyen típusú játékokra akarja használni a gépét. 
Nagy általánosságban nem tudok mondani egy költséget, mert egy gyengébb mezei laptoppal is már lehet játszani, igaz csak régebbi és gyengébb követelményű játékokkal, de van akinek az is meglel mert csak ritkábban tud játszani és ilyenkor akkor az előbb említett olcsóbb laptop is megteszi. És persze nagyon sok játék ingyen letölthető (az más kérdés hogy legális-e) a torrent oldalakról. 
De mondjuk annak, aki nagy játékos szeretne lenni és szeretne sok fajta illetve nagy gépigényű játékokkal is játszani, magától érthetően már jóval mélyebbre kell majd a zsebébe nyúlnia, ha élvezhető játékélményt akar. 
Először is szembesülnie kell majd azzal a ténnyel, hogy a játékok sajnos nem valami olcsók, úgyhogy egy 5-10 ezer forintra minimum számítson az illető játékonként(gyakran van hogy többre is). Másodszor ha simán, akadás mentesesen akar játszani akkor elengedhetetlen lesz egy sajnos szintén nem olcsó, minimum 40 ezer forintos árkategóriájú (itt a határ a csillagos ég!) videokártya, ami ugye a lelke a játékok futtatásának és megjelenítésének, de nem árt ,egy minimum 2-4 vagy több magos erősebb processzorra is szert tenni, ami egy szintén nagyban befolyásoló tényező a játékok terén, de körülbelül a 25-30 ezres ártól kezdve már egész jókat kaphatunk.  
És egy szintén nagyon fontos dolog: egy minőségi, komolyabb processzorhűtő is kelleni fog, ami segít alacsony hőfokon tartani a processzort, így gyorsabb működést illetve magasabb élettartamot biztosítva neki (6-7 ezerért már elég szuper darabokat lehet találni). 
Ami még kellhet, ha valaki egy igazi gamer akar lenni, akkor az egy minimum 3000 DPI érzékenységű úgynevezett „gamer egér”, valamint egy gamer egérpad, egy háttérvilágítós, kényelmes gombokkal ellátott gamer billentyűzet, ami a sötétben való játszáshoz, és gépeléshez igen nagy segítség tud lenni. 
Valamint fontos, egy minőségi, kényelmes gamer headseat, ami nem csak a hangok és zenék miatt fontos, hogy gazdagabb legyen a hangzás, és hogy élethűen halljunk mindent, hanem a mikrofon miatt is, aminek akkor lesz igazán nagy szerepe, ha valaki sokat beszélget a barátaival és szeret csapatban játszani, mert egy jobb minőségű mikrofon tisztább beszédet és kevesebb zajt biztosít a többieknek. 
Plusz, ha valaki csak wifi-vel vagyis internetvezeték nélkül tud csak játszani, akkor szüksége lesz egy jó wifi adapterre a zavartalan internetforgalom, az online játékok és a letöltések miatt. 
Tehát összegezve gamernek lenni nem olcsó mulatság, pár dolgot még nem is említettem, de így átlagban olyan 200 ezerrel kell számolni egy kezdő (!)gamernek, viszont ahogy az elején is írtam ez attól is függ, hogy kit mennyire érdekel ez a dolog és mivel akar játszani, valamint hogy mennyit hajlandó ezekért áldozni.


6. Egy átlagos játékos melyik oldalakon kaphat segítséget a játékokkal és a számítógéppel kapcsolatban?


HB:Nagyon-nagyon sok segítség és oldal van a neten a gamer témával kapcsolatban, de hogy kiemeljek párat, például ott a Youtube, amely abban segít, ha nem tudja eldönteni az illető, hogy milyen alkatrészt vegyen a gépébe/gépéhez, akkor egy összehasonlító videó keretein belül bemutatnak neki 2 vagy több eszközt egymással szemben, hogy melyiket érné meg jobban megvenni. Vagy ha az illető elakad egy játékban és már sehogy sem jön rá a megoldásra, akkor vannak az úgy nevezett „gameplay”-ek, vagyis végigjátszások is, ahol lényegében azzal segítenek, hogy bemutatják a játékot teljes egészében.
Aztán vannak az olyan oldalak, ahol a játékokat és azoknak a technika követelményeit valamint az összes adatait összegyűjtik, majd külön rájuk lehet keresni és még a saját gépünk paramétereit is megadhatjuk, hogy lássuk futna-e elméletileg a kiválasztott játék vagy sem. Ilyen a magyar Gépigény.hu nevű oldal is. 
Ezenkívül vannak oldalak, ahol a gépösszeszerelésben segítenek, illetve ugyanitt vásárolni lehet tőlük komplett számítógépeket és külön alkatrészeket, ilyen a PCX.hu nevű megbízható magyar oldal is amit előszerettel tudok ajánlani, ha valaki gépvásárlásra hajtaná a fejét.
És ne hagyjuk ki a magyar Gamestar.hu oldalt sem, ahol szintén a legfrissebb újdonságokról, hírekről, hardver tesztekről valamint érdekes kritikákról olvashat az ember. Szóval a segítség az mindig adott, csak kérni vagy az internet esetében keresni kell.

7. Mit gondolsz a gamereket érő sztereotípiákról?


HB:Na most ez megint egy nagyon hosszú téma lenne, de dióhéjban azt gondolom, hogy sajnos nagy részük nem alaptalan, mert ott van a gamer világnak a fő lényege, hogy elrugaszkodjunk a valóságtól és éljünk egy irreális világban, de ez egyben a legnagyobb veszélye is tud lenni. Hiszen ez képes akkora függőséget kialakítani sokakban, hogy vannak akik ebben a világban ott is „ragadnak”, majd fokozatosan elfelejtik a saját környezetüket, megszűnik körülöttük az igazi valóság, ezért nem hiába cikizik őket „kockáknak”. Ebbe a hibába sajnos sokan beleesnek hogy nem képesek mértéket tartani, így a valódi kapcsolataikat és életüket tönkre téve, csak ennek a hobbinak szentelik mindennapjaikat, ami nem egyszer elég rossz véghez vezet. 
Viszont, ha valaki tud mértéket tartani és figyelni a saját életére is, akkor ezek a sztereotípiák már alaptalanok lesznek, hiszen egy gamernek is lehet sikeres élete és boldog párkapcsolata a játszás mellett amennyiben az számára sosem lesz több max néhány órás, remek kikapcsolódási lehetőségnél. 
De ugyanakkor ott van egy másik elterjedt sztereotípia is, amit gyorsan korrigálnék, miszerint sokan azt hiszik, hogy a stréberek(vagyis akik imádnak tanulni) egyenlők a kockákkal,gamerekkel. Ez hatalmas tévedés, ugyanis egy kocka általában soha nem szeret tanulni, épp ezért inkább játszik(persze kivétel erősíti a szabályt)és egy stréber sem szokott a legtöbbször játszani hiszen, ő az idejét a tanulással tölti ki. 


8. Korrekt dolognak tartod a kalózkodást, az ncore illetve steam használatát a magas játék és konzol árak fényében? Te használod őket?


HB:Én személy szerint korrektnek tartom és rendszerességgel használom is ezeket a letöltés megosztó oldalakat, mert ha valaki nem engedheti meg magának ezeket a túlárazott mai játékokat, akkor sajnos az ingyenes, gyakran korlátolt lehetőségekkel ellátott verziókat kényszerül megvenni, ha szeretne egyáltalán játszani valamivel. Abba a részébe meg nem megyek bele, hogy mi legális és mi nem, hiszen úgy vagyok vele, hogy, ha mindenki használja a Földön ezeket az oldalakat, akkor én miért ne tenném? Ez nem illegális cselekvés, hanem egy lehetőség, amit a kezünkbe adnak következmények nélkül, tehát értelmetlen lenne nem kihasználni ezt a dolgot, ha már létezik. Ez inkább csak egy erkölcsi kérdés valahol, de félreértés ne essék, ettől függetlenül én, ha nagyon kell valami és megengedhetem magamnak, becsületesen és szívesen megveszem a játékot, hiszen tudom, hogy így támogatom a fejlesztőket és ezzel tudom kifejezni a köszönetemet feléjük. 

9. Mi a véleményed az e-sportról? Te igazi sportnak tartod?


HB:Ez a téma szorosan összefügg az előbbi kérdéssel, ahol arról beszéltem, hogy nem tartom egészségnek, ha valaki csak a játéknak szenteli az életét és közel fél napokat egyhuzamban eltölt a monitor előtt. Na most az e-sport pont erről szól ami ráadásul még „hivatást” is csinál ebből az egész műfajból. 
Aki nem tudná, miről van szó, annak elmondom: ez egy teljesen új keletű dolog, ahol az emberek nem igazi, valódi sportban mérik össze tudásukat és erejüket, hanem egy hatalmas teremben, rengeteg csúcsgéppel és szintén rengeteg nézővel különböző játékokban versenyeznek egymás ellen, hol egyedül, hol csapatokban természetesen magas pénznyereményekért. 
Na most véleményem szerint ez nevetséges és felesleges, hiszen nem hogy nem nevezhető igazi sportnak és megszégyenítő a többi valódi sportágra nézve, hanem a játékok eredeti funkcióját is teljesen megborítja, mert itt hatalmas a nyomás, sietni és folyton gyakorolni kell. Csak is a győzelem a cél és gyakran érezhetően feszült szokott lenni a légkör, pedig a játékokat eredetileg pont azért hozták létre (már amelyiket), hogy lenyugodjon tőle az ember, hogy kikapcsolódjon és egy kellemes délutánt töltsön el a barátai körében, mikor játszanak. 
Ennek ellenére itt mindenki ingerült és ezért gyakoriak a dühkitörések, egymással való kiabálások, semmi más nem számít csak a nyeremény, teljesen elveszik a játékélmény, és ha veszít a csapat vagy illető, akkor azt nem egyszer depresszió is követheti. Arról nem is beszélve - ahogy korábban is említettem-,hogy kizárják a valóságot és saját életüket, teljesen üressé válnak, a napi folyamatos „gyakorlás” és készülés miatt nincsenek és nem is lesznek igazi kapcsolataik. 
És végül pedig az a hab a tortán, mikor olvasom, hogy külön akadémiákat akarnak létrehozni, ahol profi játékosokat faragnak a kis palánta gamerekből és ahelyett, hogy valóban tanulnának ebben az iskolában, csak játszani fognak majd. 
Én nagyon szeretek játszani és magamat is egy gamernek tartom, de ennyire sosem süllyednék le, hogy ebből akarjak megélni és egy élettelen gép legyen belőlem. Akármilyen nyeremény ide vagy oda.
 Ezt a „sportot” sosem fogom jó szemmel nézni és követni és ahogy a lottózásban is mondani szokták, ez addig jó amíg csak egy játék is marad....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése