2017. december 29., péntek

Despacito AZ Iphone - Az év keresései 2017



A google minden év végén elkészít egy összegzést, melyben témakörök alapján, országokra lebontva listába szedi az év legnépszerűbb kereséseit. Ez a statisztika adta az apropót ennek a cikknek a megszületéséhez, ugyanis úgy döntöttem, hogy összehasonlítom a világ és drága országunk legnépszerűbb kereséseit, hogy egy átfogó képet kaphassunk arról, hogy mi foglalkoztatja a világot illetve a magyarságot. 



Filmek: 

A 2017-es év legnagyobb filmje tagadhatatlanul az „AZ” című horrorfilm volt és ez tökéletesen látszik a listákon is. Ugyanolyan nagy népszerűséggel robbant be a köztudatban szerte a világon és Magyarországon egyaránt. Az ijesztő bohócos filmen kívül még 3 egyezés látható a két oszlop elemei között, melyeket a Thor:Ragnarok, a Halálos Iramban 8 és a Dunkirk című film testesítenek meg. 
A Thor és a Halálos Iramban film mindketten egy-egy métán híres és kedvelt sorozat folytatásai, így talán ennek köszönhetőek az előkelő helyek, viszont a Dunkirk egy friss hús volt, mely valószínűleg a remek marketingnek, Christopher Nolan nevének és Harry Styles bekasztingolásának köszönheti a top 10-be való bekerülését. 
A világ lista további elemei nem okoztak nagy meglepetést. A csodanő, Logan, Igazság ligája, Kaliforniai álom mind – mind olyan filmek voltak, amikhez nagy reményeket fűztek a nézők és az alkotok, ők pedig nem okoztak csalódást. Egyedül a 7.helyet elfoglaló „Bahubali 2” névre hallgató alkotás szúrt szemet nekem, ugyanis szeretem azt gondolni, hogy képben vagyok a népszerű filmekkel, zenékkel, sorozatokkal, viszont ezzel a címmel ezelőtt sose találkoztam. 
A magyar lista szintén nagyjából azt mutatta, amire számítani lehetett. Az Oscar-díjas Mindenki megkapta kiérdemelt 4. helyét a külföldi filmek után, őt pedig követte a szintén magyar rendezésű Kincsem. A „Minden minden” névre hallgató romantikus film hasonlóan nagy port kavart kis hazánkban, mint az „Az”, így ez se okozott nagy meglepetést, ellenben a 2.helyezést elérő „Pappa piával”, amiről csak rosszat hallottam. De ez az eset is jól mutatja, hogy a negatív reklám néha jobb bármelyik marketing fogásnál. 



Sorozatok/műsorok: 

Ez nem lesz teljes értékű összehasonlítás, mivel a google nem készített listát a magyarországon legnépszerűbb sorozatokról, ám a TV műsorokról igen, ami majdnem ugyanaz, így ezt e kettőt vetettem össze. A TOP 5-ös listában egyetlen egyezés figyelhető meg, melyet a Stranger Things nevű sorozat képvisel. Őszintén bevallom, én ezelőtt csak említés szintjén hallottam ezt a nevet, nem néztem bele, így nem is tudom megítélni, hogy reális e a világ első pozíció. 
A világban ezenkívül még a 13 okom volt, a Big Brother Brazília, a Trónok harca és a Vasököl sorozatok szerepelnek az ötös listába, melyek megjelenése, a „vasököl” kivételével nem lepett meg. Inkább az okozott döbbentett nálam, hogy a „Trónok harca” ennyire „alul” van, hiszen még a csapból is ez folyik. 
Nálunk az „x faktor” lett a legkeresettebb kifejezés, ami még az egyik legjobb az öt közül, mivel őt csupa olyan sorozat követte, amit inkább letagadnék. Az „exek az édenben” és a „Feleségek luxuskivitelben a minőségi szórakoztatás iskolapéldái. A „survivor-t” nem ismerem, így nem is tudok véleményt mondani róla.  



Dalok: 

Az előzőhöz hasonlóan, itt is van egy kis csalás, mert a google a magyar dalokról se készített listát, ezért kénytelen voltam egy youtube-os TOP 21 legnépszerűbb magyar keresés listát összekalózkodni ahhoz, hogy eltudjam készíteni az összehasonlítást. 
Despacito. Ugye ez senkit se lepett meg? A világon az első helyen, Magyarországon csak a csúfos 7.helyen áll az egyetlen egyezés a két oszlop között, ugyanis nálunk nem más ütötte ki a nyeregből, mint a Halott Pénz Pécsen forgatott klipje, mely szerény véleményem szerint nem hogy az első helyet, de még a 100.helyet se érdemelte volna meg. A szám nem rossz, de mint Pécsi polgár, hatalmas sértésnek veszem, hogy valaki a „Pécsi himnuszként” emelgeti. 
A világ dalairól igazából nem nagyon tudok mit mondani. A legtöbb számról, ami bekerült a TOP 10-be, várható volt, hogy befog. Egyedül talán a Rockstar című szám 10.helye lepett meg. Ahhoz képest, hogy milyen régi, meglepő, mennyire elől van. 
A magyar lista kapcsán, csak minket minősít, hogy egy olyan szenny, mint az „I’m the one” az 5.helyen áll, míg a többi, sokkal jobb és élvezhetőbb szám, mind-mind a Despacito után kullog. Szintén kiemelésre méltó tétel még a „Sign of the times” című szám, mely ugyanúgy Harry Styles nevéhez köthető, mint a Dunkirk, ami megmagyarázza a második helyét. 



Ide a végre hoztam egy kis összehasonlítást ömlesztve a legnépszerűbb keresésekről, melyek közül, ez előzőkhöz hasonlóan kiemeltem az egyezéseket. Iphone 8/x, Fidget Spinner, Chester Bennington.
Egy telefon, egy műanyag hülyeség és egy haláleset. Az a 3 dolog, amik a leginkább felpezsdítették a keresőmotorokat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése