2018. január 29., hétfő

Tippek a sikeres érettségihez - így készültem én


1.A tételeid legyenek egy helyen! Akár tantárgyanként egy - egy füzet, vagy egy nagy lefűzős mappában, de tárold minden tételedet egy helyen. Sokkal könnyebb lesz haladni, esetleg magaddal vinni, hogy tudj a buszon vagy a lyukas órákban is készülni. Amikor kidolgoztok az órán egy tételt a füzetbe, akkor azt másold át otthon a tételes füzetedbe vagy gépeld le a számítógépeden. Tapasztald ki, hogy neked melyik módszer válik be jobban, hogy tudsz eredményesebben tanulni: kézzel írott jegyzetből vagy gépelt szövegből. 

2.Kezdd el időben! igen, a lehető legsablonosabb tanács, amit biztos a tanáraidtól kezdve a szüleidig mindenki sulykol feléd, ám érdemes megfogadni. Igaz, hogy a szóbeli érettségi előtt van egy egész hónapod felkészülni, viszont az előző pontban kifejtett tételek rendezését sose lehet elég korán elkezdeni. Hidd el, ha sokáig hallogatod, nagyon feltudnak torlódni a dolgok és nem fogod győzni a rendszerezést, melynek hála tanulás közben össze-vissza kell ugrálnod a füzetek, jegyezetek, nyomtatott tételek között. Én év folyamán, folyamatosan gépeltem be a tételeket, így az érettségi szünetben csak tanulnom kellett. Mindenki számára ajánlom, még ha feleslegesnek és túl korainak is tűnik már januárban az érettségivel foglalkozni. 



3.Az oktatási hivatal oldala nagyon jó fej és segítőkész barát, érdemes jóban lenni vele, ugyanis itt megtalálod az összes eddigi érettségi feladatsorát évekre és tantárgyakra lebontva. Nincs ennél hatékonyabb módszer a felkészülésre. Vedd elő azt a tantárgyat, ami nehezen megy és csinálj végig néhány feladatsort, majd ellenőrizd magad a megoldó kulcs alapján. Azon túl, hogy gyakorolsz, egyben ismétled is az anyagot, tehát kevesebbet kell majd magolni. 

4.Zanza tv. A másik oldal, amit a legjobb barátoddá kell avanzsálnod. Minden tantárgy, minden témakörére jut egy videó, ahol szép lassan, vizuális formában, képekkel kiegészítve elmagyarázzák a dolgokat. Matek, töri, irodalom, nyelvtan, földrajz. Legyen szó akármelyik tantárgyról, itt biztosan megtalálod. A legjobb benne, hogy ha nem érted meg elsőre, vagy lemaradsz, akármikor újra nézheted, visszatekerheted. A tanároddal órán ezt nem teheted meg :D Érdemes kihasználni az oldal adta lehetőségeket. 



5.Vannak emberek, akik hallás után tanulnak jobban és vannak akik, olvasás után. Derítsd ki, te melyik csoportba tartozol, és ehhez mérten tanulj. Ha hozzám hasonlóan, te is könnyebben megtanulsz egy dalszöveget, mint egy verset, akkor te bizony hallás után tanulsz. Ez esetben, tudom tanácsolni neked, hogy olvasd fel magadnak hangosan a tételt, majd próbálj meg minél többet visszamondani fejből. Ezt ismételd addig, amíg az egészet fel nem tudod mondani. De ha ez nem tetszik, van még egy módszer a tarsolyomban. Olvasd fel hangosan a tételeidet és közben vedd fel a hangodat telefonod segítségével. Csinálj ezekből a felvételekből egy playlistet és ezeket hallgasd a füleseden zene helyett. Senki se fogja tudni, hogy mi megy a füledben, és nem kell a füzeteid felett görnyedned. Akár futás közben, akár a buszon ülve, akár hazafelé sétálva is tanulhatsz. 

6.Facebook! Furcsa tanácsnak tűnhet, de amilyen sok dolgot kell fejben tartani, a legegyszerűbb módja annak, hogy minden egy helyen és szem előtt legyen. Manapság már a legtöbb egyetemnek van facebook oldala és aktívan posztolgatnak is rajta, tehát ajánlom, hogy keresd ki azokat, ahova jelentkezni szeretnél és nyomj egy like-ot rájuk. Továbbá, az eduline oldalát is ajánlott követni, ugyanis rengeteg hasznos információt osztanak meg a jelentkezéssel kapcsolatban és rendszeresen figyelmeztetnek a határidők lejárta előtt. Ezzel a módszerrel tudsz tájékozódni a fontosabb eseményekről, például a nyílt napok dátumáról vagy a felvi rendszer zárolásáról, illetve a facebook-ot tuti rendszeresen nézed, ezért elkerülhetetlen, hogy minimum napi egyszer ne jöjjön szembe veled az aktuális poszt. 



7.Figyelj a határidőkre! Nem akarok senki riogatni, de hihetetlen milyen könnyen el lehet veszíteni egy felvételit egy dátum miatt. Ha nem lépsz időbe, könnyen lecsúszhatsz a jelentkezésről és bukhatsz egy évet, szóval érdemes előre tájékozódni a fontosabb határidőkről. Szerintem a legérdemesebb a fent említett facebook-os módszert használni, sőt, ha az egyetem hoz létre eseményt, akkor arra is nyomni egy „ott leszek”-et, mert akkor az oldal még külön figyelmeztet is a dátum közeledtével. De ha van egy határidőnaplód, amit rendszeresen használsz, akkor az is jó módszer, hogyha hónapokra előre beírogatsz minden dátumot, amit tudsz. Ha a kettőt egyszerre használod, nem lehet gond. 

8.Színek, ábrák, rajzok! Ha vizuális típus vagy és unod az egyszínű, egyszerű tételeket, akkor érdemes fontolóra venned ezt az ötletet. Egy színes, igényesen megírt, képszerű tételből mindenki szívesebben tanul, mint egy kék tollal sebtében lekörmölt, csúnya kézírású jegyzetből. Én otthon minden iskolában kidolgozott tételemet újraírtam és közben annyi kiemelő filcet, tűfilcet, színes ceruzát illetve post it cetlit használtam, amennyit csak elbírt az oldal. Sokkal nagyobb kedvvel ültem oda tanulni. 



9.Figyelj oda órákon! Egy újabb sablon tanács, amit érdemes megfogadni. Ha óra alatt figyelsz a tanár magyarázatára, akkor az anyag felét, hiszed vagy sem, már meg is tanultad, úgy, hogy észre se veszed. Amikor otthon majd leülsz és előveszed a tételidet, észre fogod venni, hogy előjönnek az órán hallott dolgok, szóval már csak át kell olvasnod a jegyzeteidet. 

10.Készíts beosztást. Az írásbelik után van egy bizonyos érettségi szünet, mely csak arra szolgál, hogy otthon, kényelmesen megtudd tanulni az összes szóbeli tételedet. Ez átlagosan olyan 4-5 tantárgy, melyekhez átlagosan 20-20 tételt tartozik, esetenként 40. Nekem tavaly nagyjából 120 szóbeli tételem volt, ami nem kevés. Persze, 1 hónap sok időnek tűnik, így a legtöbb diák hajlamos az első 3 hetet ellazulni és az utolsó héten nekiállni a kampányszerű tanulásnak, mely rettenetesen stresszes és leterhelő dolog. Ha elfogadsz egy tanácsot, ne ess ebbe a hibába. Egyrészt, nem egészséges 1 hétig alig aludni és kávén élni, másrészt, az anyagnak nincs ideje leülepedni az agyadban szóval hiába voltál fent egész éjjel, rohadtul nem fogsz emlékezni semmire.  Szóval, a tanácsom a beosztás. Készíts egy 1 hónapot felölelő táblázatot és oszd szét a tételeidet. Például: minden nap megtanulsz 5 tételt vagy heti 1 tantárgy. Az már csak tőled függ, hogy miképp osztod szét, az a fontos, hogy ne hagyj mindent az utolsó hétre. Érdemes az érettségit megelőző napok egyikére betervezni 1 napot, amikor mindent átismételsz, illetve 1-et, amikor nem csinálsz semmit, csak pihensz. Ha így csinálod, akkor, amíg mindenki más stresszesen tanul, neked nem lesz más dolgod, mint rászánni 2-3 órát arra, hogy átolvasd a tételeket. Jól hangzik, igaz? 



11.Tarts szünetet. Nem, nem olyan szünetre gondolok, hogy fél óra tanulás, majd 1 óra szünet, esetleg, a szünet olyan hosszúra nyúlik, hogy utána „elfelejted” folytatni a tanulást, hanem az iskolában is alkalmazott, hatékony, 10-15 perces szünetre. Ez a rendszer nem véletlenül van így kitalálva, tehát érdemes otthon is figyelni rá. Én tanulás közben, mindig az iskolában megszokott beosztáshoz igazodtam, vagyis 45 perc készülés után tartottam 15 perc szünetet. Számomra bevált, tudom ajánlani nektek is. 

+ 1. Ha abban a helyzetben vagy, mint én, és parázol a történelmi évszámok miatt, akkor van számodra egy nem éppen hagyományos tippem. A „Belga” névre hallgató magyar rapp együttesnek van egy „királyok a házban” című száma, melyben a srácok rímekbe foglalták az összes magyar királyt, az uralkodási idejükkel és a főbb eseményekkel együtt. Ha megtanulod ezt a dalt – márpedig egy hangzatos, fülbemászó dalt könnyebb, mint száraz évszámokat – akkor a birtokodba kerül a legtöbb fontos dátum, anélkül, hogy kinyitnád az atlaszt. A módszer működik, én vagyok rá az élő példa. A történelem érettségit megelőző napokon egész este ez a szám volt bekapcsolva nálam a youtube-on és mire elérkezett a retteget nap, már tudtam is a dalszöveget. Elsőre kicsit tömény és nehezen emészthető, de gyorsan meglehet tanulni. Ezt a tanácsot köszönjétek a hajdani osztálytársaimnak, ugyanis nekik hála ismertem meg ezt a számot. 

irodalom tanulás (saját kép) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése