2017. április 8., szombat

Kék Bálna - a játék ahol az életed a tét



Napjainkban elég népszerűvé vált egy bizonyos „Kék Bálna” névre keresztelt játék melyről a legtöbben csak annyit tudnak hogy egy „öngyilkos játék” és sok áldozatot követelt. A média szépen felkapta a témát hogy mindenkit figyelmeztessen a veszélyre és azóta a csapból is ez folyik. TV, facebook, youtube, tumblr….nincs olyan platform ahol az ember ne botlana minimum egy kék bálnát emlegető posztba vagy ezzel foglalkozó cikkbe. Számos hírportál megírta, rengeteg blogger feldolgozta és szép mennyiségű videó került fel a témában a youtube-ra.  Szerény véleményem szerint ezzel a fokozott reklámmal többet ártottak mint segítettek de ezt majd lejjebb jobban kifejtem. 
Viszont ha téged valamilyen csoda folytán mégis elkerült ez a hullám, akkor röviden elmagyarázom mi is az a „Kék Bálna”. Nos, a rémisztő jellemezés miszerint ez egy „öngyilkos játék” lényegében igaz és pontos, ám ez „játék” jóval összetettebb ennél. Első sorban erre a programra nem tudsz olyan egyszerűen regisztrálni vagy letöltetni mint egy normális játékot ahogy a tematikája is messze más mint a megszokott számítógépes játékoknál.
Sokan vonnak összefüggést a „Kék Bálna” és a nemrég mozikba került „Idegpálya” című film között mondván hogy hasonlítanak ami szintén igaz de mégse teljesen. Filmben a játékosoknak valóban egyre nehezedő kihívásokat kell teljesíteniük amiket egy admin küld nekik a telefonjukra és ez pontosan így működik a „Kék Bálnánál is”. 50 feladatot kell teljesítenie annak aki úgy dönt, bekapcsolódik a játékba. Először csak egyszerűbb feladatokat kapsz mint például hogy törj össze egy vázát, nézz meg egy horrorfilmet, ezt követően már nem szabad beszélned a szüleiddel és barátaiddal, majd már öncsonkításra is buzdít. Példának okért rávesz hogy karcolj pengével egy bálna formát az alkarodba. Aztán jön az utolsó, 50-ig próbatétel melyben az admin nem köntörfalaz tovább: a feladatod egész konkrétan az, hogy megöld magad. 
Különböző képekkel vagy videó felvételekkel kell bizonyítanod az admin számára hogy elvégezted a feladatokat ugyanis ha nem teszed meg, rémisztő üzeneteket küld számodra amikben a családod bántalmazásával fenyegetőzik. 
A játék leginkább a depresszióban vagy életválságban szenvedő tinédzserek körében lett igazán népszerű ami nem meglepő elvégre tény hogy a tini korban a legérzékenyebbek és a legkönnyebben befolyásolhatók az emberek. A program becsült adatok szerint már több mint 130 áldozatot követelt, többet közt két magyar is ( ripost: április 4.-ei adatok) és ez a legjelentősebb oka annak hogy az ország média fórumai annyira felkapták a játékot. 
És akkor itt kanyarodnék vissza korábbi kijelentésre vagyis hogy a média veszélyre figyelmeztető reklámja inkább ártalom mint haszon. Egyszerűen azért mert minél több emberhez jut el a játék létezése – köztük potenciális részvetőkhöz is – azzal párhuzamosan növekszik a csoporthoz csatlakozók száma. Természetesen értem hogy jó szándék vezérli őket és szeretnék figyelmeztetni a szülőket hogy baj esetén még időben megtudják akadályozni a haláleseteket de egy olyan ingatag és érzékeny talajon nyugvó dolgokat mint az suicid hajlam, nem így kellett volna kezelni. A másik oldalról tekintve pedig ott az emberi kíváncsiság. A fiatalokat érdekelni kezdi ez a nem hétköznapi játék és pusztán a kíváncsiság indokával belekezdenek. Kész is van a baj. Hogy egy élő példával éljek: a saját szűk baráti köröm egyik tagjának szájából is elhangzott egyszer a mondat hogy „kíváncsiságból kipróbálom xd” mikor szóba került köztünk a téma. Persze, nem gondolta komolyan, de már most számos példa van rá hogy vannak akik viszont igen. 
A média célja az volt hogy ráijesszen mindenkire és meggátolja a „kék bálna” elterjedését ennek ellenére az ingyen reklámmal pont az ellenkezőjét sikerült elérnie. 
Sokan a játékot és az admint okolják aki azzal védekezik hogy ő senkit se buzdít öngyilkosságra, csak segít  azoknak akik önszántukból úgy döntenek, regisztrálnak a játékra annak tudatában hogy mivel végződik. És ott a pont. A programon kritikusai elfelejtik hogy az áldozatokat senki se kötelezte arra hogy belépjenek a játékba. Minden haláleset úgy kezdődött hogy az illető önszántából úgy döntött hogy regisztrál mert nem akar tovább élni. A játék senkit se buzdított öngyilkosságra, sőt, szerény véleményem szerint, a játékosok döntő többsége nem is akar igazából meghalni. Ezt a játékot szerintem legtöbben figyelemfelkeltés céljából használják. Egy néma segélykiáltás a tömegbe hogy vegyék észre, bajban van. Mindezt azzal a tiszta ténnyel magyarázom hogy az aki tényleg megakar halni, nem szórakozik 50 napig buta feladatokkal. Mindössze némán, a legnagyobb titokban, végrehajtja a tervét. 
Ez lett volna az én vélemény a sokat emlegetett „Kék Bálnáról” 
Ha többet szeretnétek megtudni a témáról, ajánlom figyelmetekbe Paul Street témával foglalkozó videóját mely nagyon igényes, átfogó anyag a játékról. A magyar videósok körében talán ő volt az egyik első aki feldolgozta ezt a dolgot. 

Itt a végén megjegyezném hogy a „Kék bálna” ellenkampányaként létrejött facebook-on egy „Zöld elefánt” névre hallgató csoport amit egy bizonyos „Jocó bácsi” nevű történelemtanár indított ( egy interjú vele) és melynek célja a figyelemfelkeltés illetve egyik eleme egy kihívás olyan feladatokkal amik pont ütköznek a kék bálna instrukcióval. Egyik főgondolatuk hogy nem a kék bálnával kellene foglalkozni, sokkal inkább azzal hogy miért akar öngyilkos lenni a gyerek. Ez viszont jó helyről jön, szerintem érdemes belenézni annak akit érdekel.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése