2018. április 23., hétfő

Fontos blogger/író tulajdonságok - amikre szükség van



Kitartás: 
Az egyik, ha nem a legfontosabb tulajdonság, ugyanis ez nélkül sose fogsz egyről a kettőre jutni. Róma se egy nap alatt épült, hidd el, te se fogsz 2 perc alatt sikeres blogger-é vagy felkapott íróvá válni. Az írás és blogger-ség is pont olyan, mint a járás. Egy folyamat, amit meg kell tanulni, sikertelenségek, sérülések árán, melyek után mindig fel kell állni, aztán folytatni. Ha feladod az első bukás után, akkor sose fogod elérni a kitűzött célodat. Tapasztalatokra van szükséged, amikből tanulhatsz, hogy fejlődhess és jó, majd a legjobb önmagad lehess, de ahhoz, hogy ezt elérhesd, elsősorban rengeteg kitartásra van szükséged, mivel minden innen gyökerezik. Ha ez nincs meg, akkor nincs tovább. A kitartás a házad alapja, alap nélkül pedig nem fogsz tudni mire építeni. 

Türelem: 
Az előző pont ikertestvére. Nagyon jó, ha már rendelkezel egy bloggal, ami mondjuk, működik már pár hónapja és képes vagy rá rendszeres, minőségi tartalmat tölteni, viszont el kell tudnod fogadni azt a tényt is, hogy az olvasók nem fognak azonnal ráharapni. Először is eléjük kell tenni, mondjuk oly módon, hogy reklámozod egy blog-os facebook csoportba, ám ebben az esetben se elég az, ha egyszer kiteszed, aztán soha többé. Rendszeresen kell posztolgatni – ésszerű keretek között -, hogy felismerjék a nevedet és felkeltse az érdeklődésüket a blog-od. 

Kreativitás: 
Ez talán az, ami a kitartáshoz hasonló alaptulajdonság. Ez a beton, mellyel elkészíted a ház alapját. Kreativitás nélkül egyszerűen nem megy, viszont az a szerencse, hogy tudtommal, ezzel mindenki rendelkezik, csak nagyon sokan nem használják ki. Amennyiben szeretnél blogger-é válni, akkor mindenekelőtt rá kell találnod a benned lakozó kreativitásra, aztán időt szánni arra, hogy együtt kitaláljatok valami nagyszerűt.  

Egyediség: 
Sokan hajlamosok összekeverni a kreativitást az egyediséggel, pedig a kettő közel se ugyanaz. Sokan úgy akarnak híressé válni, hogy megakarják úszni az egyediséget, mely annyit jelent, hogy nem gyártanak egyedi tartalmat. Hogy egy egyszerű példával éljek: nem számít egyedi tartalomnak a youtube-on a reakció videó. Sokan csináljuk, méghozzá ugyanúgy, ezért nem is kapnak akkora nézettséget, mint más, egyedi tartalommal bíró csatornák. Ugyanez a rendszer működik a blogger világban is. Sose fogsz különlegessé válni az olvasók szemében, ha más bejegyzés ötleteit másolod le. Senkit se érdekel még egy „mi van a táskámban?” vagy „glamour napi haul” bejegyzés. 



Önkifejező készség: 
Nem elég, ha van egy jó ötleted, azt le is kell tudni írni. Át kell adni az olvasóknak egy élvezhető, egyszerűen megfogalmazott formában. Nagyon dicséretreméltó dolog, ha te ismersz egy csomó szakszót vagy olyan régies kifejezéseket, amik már kikoptak a nyelvből, de sajnos ilyen fogalmazás készséggel nem fogsz tudni nagy közönséget megszólítani. Most nem arra célzok, hogy többet kell nyújtanod annál, mint amit megtanulsz az általános iskolában, de nem árt, ha képes vagy kifejezni önmagadat. 

„Írói tehetség”: 
Sok időt töltöttem azzal, hogy eldöntsem, betegyem e a listára ezt a pontot, vagy sem, és ha igen, akkor mit írjak hozzá, míg végül arra az elhatározásra jutottam, hogy lerendezem a legkönnyebb módon. Írni bárki tud. De nem mindenkinek kell. 

Bátorság: 
Lehetsz te akár a következő J.K. Rowling is, de ha nincs elég bátorságod ahhoz, hogy publikáld az írásaidat, akkor soha nem fog senki olvasni téged a fiókodban megbújó rovarokon kívül. Ez az első akadály, amit minden írónak le kell győzni, méghozzá egyedül, mert sajnos senki se fogja helyetted megtenni. Félre kell söpörni minden félelmet és önbizalomhiányt, majd büszkén kiállni a világ elé. Minden félénk ember nagy bánatára, nem megy máshogy. 

Az olvasás szeretete: 
Minden író szeret olvasni, de nem minden olvasó szeret írni. Legalábbis én még nem hallottam olyan íróról, aki megvető utálatot érzett volna az olvasás iránt, elvégre, ha mást nem is, a saját könyvét biztosan elolvasta jó párszor. Arról nem is szólva, hogy ez a legjobb módszer a fejlődésre. Egyszerre fejlődik a szókincsed és a fogalmazókészséged, méghozzá úgy, hogy észre se veszed. 
Habár, zárójelben megjegyzem, hogy én úgy vélem, aki nem szeret olvasni, az még nem olvasott jó könyvet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése