2018. május 19., szombat

Yanny vagy nem Yanny? - Yanny vs Laurel botrány: te mit hallasz?



Magyarországra is megérkezett az újabb internetes őrület, ami a kék-fehér ruhához hasonlóan kettészakította a felhasználókat. Egy hang, amit mindenki máshogy hall. De mi az igazság? Mi áll a botrány hátterében? Csak egy ostoba tréfáról van szó vagy többről? Most akkor Yanny vagy Laurel? Kinek van igaza? 

Ezek a kérdések, melyek már napok óta lázban tartják az internetezőket, mert úgy látszik, az embereknek nincs jobb dolga, mint egy 3 másodperces hangfelvételen vitatkozni ismeretlen emberekkel. 

A hype nem kímélet senkit. Híres Youtuber-ek, sztárok, de még Donald Trump és a Fehér ház twitter oldalán is megjelentek ezzel kapcsolatos bejegyzések. Szó szerint felrobbantotta az egész internetet ez a rövid, de annál idegesítőbb hang. 



A botrány már akkora port kavart, hogy nagyobb internetes portálok már szakértőket is bevontak az ügybe, hogy tudományos módszerekkel és különböző vizsgálatokkal hozzanak egy ítéletet, amit aztán mindenkinek el kell fogadnia. 

Rövidesen meg is kezdődtek a vizsgálatok, nagynevű tudósak nyilatkoztak és magyarázták meg az értetlenkedő, csodálkozó emberek számára, hogy nincs itt semmiféle mágia, ez pusztán egy agyi jelenség. 

Mielőtt elmondanám, melyik tábor hallja a valóságot, hallgasd meg te is, ha még nem tetted és figyeld meg, te mit hallasz. 




Az agyunk önkéntelenül is tábort akar választani, így elméletileg, ha eldöntjük, hogy mit akarunk hallani, akkor azt is fogjuk. 

Ez mellett még gyakori magyarázat az is, hogy a hang függ a különböző berendezésektől is, tehát mást hallunk fülesen keresztül, mást a gép hangszóróján át és telefonon is máshogy csenghet. Illetve sok függ az adott file minőségétől is. Az elmúlt napokban rengeteg másolat készült az eredeti hanganyagról, amik csak még tovább torzították az egyébként se túl jó minőségű fájlt. 

Paul Street videójában láttam egy olyan spekulációt is, mely a hallásunk vagy fülünk kvázi „korával” hozta összefüggésbe a jelenséget. Ez a teória szerint, az embereknek két fajta hallása van: egyeseknek öregebb, érettebb, míg másoknak fiatalabb, érzékenyebb. Az előbbi tábor tagjai hallják a Laurel-t, az utóbbiak pedig a Yanny-t.




Szóval, ezek a tudományos magyarázatok, amik a hype-al kapcsolatban kerültek nyilvánosságra, ám mindenki nagy döbbentére, habár mindegyik igaz, mégse ez áll a dolog hátterében. 

A valóságról nem más rántotta le a leplet, mint a The New York Times, ugyanis ők voltak azok, akik utánajártak az eredeti hanganyagot feltöltő ember kilétének, mely után kiderült, hogy a 18 éves Georgiai srác a fájlt egy internetes szótár oldalról, a Vocabulary.com-ról szedte le. Egész pontosan, felvette a telefonja hangrögzítőjével és így történet meg az, hogy a rossz minőség következtében, az alacsony tartományok frekvenciáinak kettőssége ad lehetőséget az eltérő értelmezésre. Ha több szinten rögzítenek hangokat, akkor romlik a felvétel minősége is.

Ha ellátogatunk az említett szótár oldalra, már nincs több rejtély a dolog mögött. Feleslegessé és értelmetlenné válik az összes vita, ugyanis ott áll feketén-fehéren az eredeti szó: Laurel. 
Semmi Yanny.

Most már mindenki megnyugodhat.



(Egyébként én is Yanny-t hallottam és hallok minden alkalommal, amikor meghallgatom, szóval én se értem, de muszáj elfogadnom a reális tényeket) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése