2020. március 13., péntek

Miért nehéz nőnek lenni? - avagy, ezért érdemelünk külön napot




1.)Gyermeknevelés: A családalapításhoz két fél szükséges, viszont az első, kezdeti időszakokban, a természet törvényeiből fakadóan a nőket sokkal több feladat és felelősség terheli. Maga a szülés folyamata, utána a szoptatás, az éjszakázás és a kisdeddel való otthonmaradás is mind a nőre hárulnak, mint feladat, miközben a férfiak élete alig változik. 

2.)Háztartás: Egy ideális családban a két felnőtt fél nagyjából egyenlő részt vállal a háztartásban, viszont a legtöbb családra még mindig az az évszázados hagyományokra épülő szokásrendszer jellemző, hogy a férfi keresi a pénzt, foglalkozik a családi kasszával, javítgat, mialatt a nő neveli a gyerekeket, főz, mos, takarít,vasal, bevásárol, tanul a kicsivel(kicsikkel) és emellett, 3 év gyes után még lehúzza a napi 8 órát is a munkában. 



3.)Tökéletes külső: kimondatlan elvárás a társadalomtól, hogy egy nőnek mindig makulátlan külsővel kell megjelennie a közösségben. A legnehezebb, legbetegebb napján is tökéletesen kell állnia a hajának, alkalomhoz illő, frissen mosott, vasalt ruhát kell viselnie és az arcáról sugároznia kell a boldogságnak. Amennyiben ez mégse történik meg, tűrheti a rosszindulatú összesúgásokat a háta mögött.

4.)Hatalmas ruhatár: Egy férfinak hány alkalmi ruhája van? Jó esetben egy öltöny és egy ing, ami jól áll rajta és azt viseli mindenhol. Abban megy esküvőre, bálra, tárgyalni, különböző hivatalos eseményekre és ugyanebben gyászol a temetésen. És egy nőnek hány van? Ezer! Mert mi nem viselhetjük ugyanazt a ruhát kétszer (legalábbis nem túl gyakran és nem azonos társaság előtt) Van külön ruhánk a bulikra, az ünnepségekre, a munkába, az esküvőre és a temetésre is. Ezekhez kapcsolódóan pedig rendelkezünk hozzájuk illő táskákkal és cipőkkel is.



5.)Szőrtelenítés: Mindig, mindenhol tökéletesen csupasznak kell lennünk és lehetőség szerint ezt úgy kell kiviteleznünk, hogy a férfi ne vegyen észre belőle semmit. Ezzel szemben a férfiaktól talán csak annyit vár el a társadalom, hogy tartsa karban az arcszőrzetét. Vagy borotválkozással, vagy valamiféle fazon szerinti növesztéssel. 

6.)Smink: Állandóan kérdezik, hogy minek, bizonygatják, hogy te smink nélkül is szép vagy, viszont ha egy nap mégis természetes külsővel lépünk ki a házból, le se tudjuk vakarni magunkról a döbbent tekinteteket. Kisebb vagyonokat költünk el különböző smink termékekre, nagyjából egyetlen, könnyen összefoglalható okból: mert muszáj Annyira általánossá vált, hogy a nők sminkelnek, hogy az a furcsa, ha valaki nem teszi.

7.)Fodrász: Férfi hajvágás: 2500 Ft. Női hajvágás: 5000 Ft.



8.)Jogok: Nekünk éveken át kellett sztrájkolnunk azért, hogy kiharcoljuk azokat az  alapvető társadalmi jogokat, amiket a férfiak alanyi alapon megkaptak. A mai napig sok megkülönböztetés éri a nőket pusztán a nemük miatt, rengeteg hím-soviniszta férfi lenézi a tudásunkat és emellett még a nemek közti bérkülönbséget is el kell tűrnünk.

9.)Menstruáció: Nem elég, hogy a szőrtelenítéssel és a szüléssel járó fájdalmakat megnyertük magunka a természettől, a biológia még a menstruáció csodájával is megajándékozott minket. Havonta kell mosolyogva tűrnünk ezt a kellemesnek nem mondható, túl sok vérrel járó folyamatot, pusztán abból az okból, hogy éppen nem vagyunk terhesek. Kissé aránytalannak érzem a két nem szenvedéseinek a mértékét. 



10.)Tárgyiasítás: Még a mai modern időkben is rengeteg sztereotípiával és tárgyiasítással kell szembenéznie azoknak a nőknek, akik kicsit nagyobb dekoltázzsal rendelkeznek, vagy nem szeretnének a 30 fokban az egész testet eltakaró ruhákban izzadni. Főleg a melegebb hónapokra jellemzőek azok a szörnyen lealacsonyító gesztusok a kulturálatlanabb férfiak részéről, melyeknek célja a figyelem felhívás. Nagyjából kimerülnek a fütyülésben, a tapintatlan bámulásban és a lekezelő megszólításokban. Mivel a társadalom mindaddig, míg fizikai zaklatásig nem fajul a helyzet, szemet huny ezen cselekedetek felett, mi, a gyengébbik és mérsékeltebb nem, általában csak némán tűrjük a pillanatnyi megaláztatásokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése