2020. március 15., vasárnap

#maradjotthon - avagy unaloműző tippek a karantén idejére


A koronavírus okán elrendelt karantén miatt most az átlagnál többen kényszerülünk arra, hogy otthonról végezzük a napi feladatainkat. A bezártság viszont hamar unalmassá válhat, hiszen még a legjobb sorozatok se kötik le a figyelmünket napokon keresztül. Annak érdekében, hogy egy kicsit én is hozzájáruljak ahhoz, hogy komfortosabb legyen a kialakult helyzet, összeszedtem néhány ötletet, amivel agyon üthetitek az időt a 4 fal közé zárva.

1.) Olvasás:

Nincs ennél jobb lehetőség arra, hogy elővedd a régóta porosodó, "majd egyszer elolvasom" könyveket a polcról és elmerülj egy olyan világban, ahol még említés szintjén se létezik a koronavírus.

2.) Hobbi tevékenységek/új hobbi keresése:

Dacára a hétvégének, azért a rohanó hétköznapok közepette ritkán jut ideje az embernek arra, hogy nyugodtan a hobbijának hódoljon, viszont most ezt is bűntudat nélkül megteheted. Akkor se kell elkeseredni, ha éppen nem rendelkezel olyan hobbival, amit a 4 fal között is űzhetsz, hiszen a mai virtuális világban bármilyen tevékenység alapjai elsajátíthatók az internet segítségével. Próbálj ki, tanulj meg új dolgokat, tereld el a figyelmed a bezártságról.


3.) Tanulás:

Ha már a tanulásnál tartunk, egy ilyen helyzet remek alkalmat kínál arra, hogy tágítsd az ismereteidet. A youtube ismeretterjesztő videóin túl is rengeteg olyan platform és program létezik a neten, melyek segítségével bővítheted a tudásodat. Tanulj nyelveket, nézz oktató videókat, keress egy érdekes témát és végezz kutatómunkát, olvass blogokat, vagy iratkozz be egy online kurzusra. Egy szórakoztató, izgalmas téma körüljárása akár órákra is képes kiszakítani a világból.

4.) Társasjáték:

Amennyiben családostul vagy többen együtt ragadtatok be a zárt lakásba, az egyik legjobb mód arra, hogy elüssétek az időt, a közös játék. Vegyétek elő a szekrény mélyéről a régi társasjátékokat, telepedjetek le a szőnyegre és töltsetek együtt egy kis minőségi időt. A mai modern világban akár az olyan virtuális játékrendszerek is a rendelkezésetekre állhatnak, mint az x-box vagy a playstation. Ha a család lehetőségei engedik, érdemes egy ilyet beszerezni még a karantén előtt. A szülők legnagyobb örömére, ezek órákon keresztül lekötik a gyerekek figyelmét és közben kellőképpen le is fárasztják őket.


5.) Puzzle:

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik ez az ősrégi játék fajta, mely méltatlanul el van hanyagolva manapság, pedig a legnagyobb időrabló az internet után. Ha az ember rendelkezik a megfelelő mennyiségű türelemmel, simán elrepül a feje felett 4-5 óra úgy, hogy észre se veszi. Persze, szükséges van egy bizonyos darabszámra ahhoz, hogy az ember sokáig eltudjon vele játszani. 1000 db alatt nem is érdemes nézelődni, a bevállalósak számára pedig tudom ajánlani az extrém nehéz, egyszínű feladványokat.

6.) Rendrakás:

Nyilvánvalóan nem érdemes a teljes kényszer szabadságot a házimunkával tölteni, ám ha már a nyakunkba szakadt egy kis szabadidőd, akár ezekre a hálátlan, régóta halogatott házimunkákra is lehet fordítani egy fél napot. Ki lehet használni az időt arra, hogy rendet rakj a ruhásszekrénybe, átválogasd a gyerek játékait, lemosd az ablakokat, lomtalanítsd a padlást vagy kitakarítsd a konyhaszekrényt. Jó kis meditatív tevékenység, mely közben csak úgy szalad az idő, viszont a végeredmény önmagáért beszél.


7.) Kerti munkák:

Azok az emberek, akik rendelkeznek szép, ápolt kerttel, tudják, hogy mennyi munkát igényel a rendben tartása. Most, hogy megérkezett a jó idő és a helyzet is úgy hozta, hogy otthon tudunk lenni, ideje kiszabadulni kicsit a kertbe. Mire az ember elvégzi az összes feladatot, csak arra eszmél fel, hogy a nap már leköszönőben van az égen.

8.) Mozi maraton: 

A tavaszi, hosszú esték remek alkalmat kínálnak arra, hogy az emberek párosan vagy akár családi szinten leüljenek megnézni egy szórakoztató filmet. Itt a vissza nem térő lehetőség arra, hogy elővegyétek a 1001 film, amit látnod kell listát és bepótolni a filmtörténelem klasszikusait.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése