2018. január 11., csütörtök

Embertípusok a könyvesboltban



Egy könyvesboltba rengeteg ember jár. Lányok, fiúk, idősek, fiatalok, kismamák, nagymamák, szegények és gazdagok. Egy nap alatt nagyon sokan megfordulnak az üzletekben, de még ezeken a kategóriákon belül is vannak tipikus fajták, amik mindig, minden könyvesboltban felfedezhetők, ha kicsit figyelmesebben körbe nézel. Ebben bejegyzésben, most ezeket az embertípusokat szedtem össze. 

1.) A könyvmoly 

Ő az, akinek a könyvesbolt felér egy mennyországgal. Ha egy üzlet közelébe jár, nem bírja ki, hogy ne menjen be körbenézni „csak 5 percre”, amiből aztán több óra lesz. Csillogó szemekkel, átszellemülten veti bele magát a könyvtengerbe, minden polc előtt megáll, leemel könyveket, bele olvas a taralmukba, majd végül 5-6 könyvvel a kosarában –attól függ, éppen mennyi pénz van nála – áll a kassza elé, miközben tökéletesen elégedett magával és alig várja, hogy végig olvassa az új szerzeményeit. 

2.) Aki csak olvasni jár be 

Ő az, aki nem tud, vagy csak nem akar különbséget tenni a könyvesbolt és a könyvtár között. A bolt minden lehetőségét kihasználja arra, hogy nyugiban és csendben leüljön egy választott könyvvel és ameddig ideje engedni, bűntudat nélkül olvasson. Nem jellemző rá, hogy a kiválasztott könyvet megvegye, hacsak nem fogta meg annyira, hogy pénzt költsön rá. Jobban preferálja azt a megoldást, hogy legközelebb ott folytatja az olvasást, ahol abbahagyta, így teljessé téve a történtet. 


3.) Aki tényleg csak nézelődik 

Ő a könyvesbolt tulajdonosok réme, ugyanis, habár általában szeret olvasni, a könyvmollyal ellentétben, tényleg csak 5 -10 percre tér be és soha nem vesz semmit. Többször körbe sétálja az üzletet, minden polcot megnéz, le-le emel könyveket, elolvassa a tartalmukat, belelapoz, beleszagol, majd visszahelyezi a polcra. Ezt a szeánszot még megismételi, 10-15 könyvvel, majd üres kézzel távozik. 
Ő az, aki nem költ könyvre, inkább megvárja, míg a könyvtár beszerzi, és ingyen kikölcsönzi. 


4.) Aki csak az illat miatt jár be 

Ő az, aki szeret olvasni, de a könyvek illatát is – főleg az új könyvekét – legalább ennyire szereti. Őt onnan ismered fel, hogy orrig benne van a könyvekben és nem azért, mert otthon felejtette a szemüvegét és egyébként nem tudja elolvasni a pici sorokat. Ő az, akinek a legjobb ajándék egy „könyv illatú gyertya”, ami egyébként tényleg kapható az interneten. 


5.) Aki utál olvasni 

Ő az, aki túszként került be a bolt területére. Egész biztosan nem egyedül érkezett, hanem valaki erőszakkal rángatta be a boltba. Ő mindig demonstratívan, karba font karokkal, türelmetlenül sóhajtozva, duzzogva és gyűlölködő arccal követi a könyvmoly barátját, párját vagy rokonát, miközben 2 percenként rákérdez, hogy; végeztél már? mikor megyünk már? 
Ő az, akit sose fogsz látni egyedül betérni egy könyvesboltba.  


6.) Aki életében először jár ilyen boltban 

Ő az, aki valaki miatt érkezett. Ő a könyvmoly és a könyvutáló kategória között áll. Se nem utál olvasni, se nem szeret igazán, így kimaradt az életéből a könyvesbolt, ezért ha mégis betéved valamilyen céllal, nem tud érvényesülni. 
Bizonytalan léptekkel, kétségbeesett arccal mászkál a sorok között, elveszetten, akár egy ember a sötét erdőben, egy bizonyos könyvet keresve, míg végül fel nem adja, és segítséget nem kér egy eladótól. 


7.) Aki online vásárol 

Ő az, akit sose látsz élőben a boltban. Ő kihasználja a 21. század minden kényelmi lehetőségét, és az otthon melegéből, a puha kanapén ücsörögve, az online shop-ból szerzi be az összes kötetét. Még csak a rendelt könyvért se megy be az üzletbe, inkább házhoz rendeli. 
Az ő pénztárcájában tuti megtalálsz egy törzsvásárlói kártyát. 

8.) Aki konkrét listával érkezik 

Ő az, aki csak félig online vásárló. Ő otthon, a könyvesbolt shop-jából válogatja össze a listáját, ám nem rendeli meg, inkább betér az üzletbe, hogy maga emelje le a polcokról a könyveket. Általában, ha rövid a lista és tudja, mit hol talál, 10 perc alatt végez és elégedetten távozik a kasszától.  
Ő biztos nem költ egy centnél se többet, mint eredetileg akart.

Te melyik vagy? :) 

1 megjegyzés:

  1. A csak nézelődő, nem a legnagyobb rémünk, inkább az aki listával jön és amíg ő a kasszánál áll, addig elvárja tőlünk, hogy összeszedjük neki. Persze nem kér rá meg minket, csak közli, hogy neki ez és ez kell. Vagy még nagyobb rémálom az aki olvasni jár be, de úgy, hogy megtöri a könyvek gerincét. Tipikusan a tini korosztály az ilyen. Nem egyszer kellett már rájuk szólni, hogy ez nem egy könyvtár

    VálaszTörlés