2017. november 19., vasárnap

Dolgok, amiket minden macskatulajdonos ismer

A társadalom macskákról alkotott véleménye erősen megoszlik. Két véglet van; egy ember vagy nem szereti vagy imádja a kis szőrös puhatalpú háziállatokat. Kétségtelen, hogy messze nem olyanak, mint a kutyák, viszont nekik is megvannak a maguk idegesítő és olykor már-már pofátlan, ám végtelenül imádnivaló tulajdonságaik, amiket vagy lenyelünk nekik, vagy nem. 
Ebben a listában most összegyűjtöttem néhány olyan dolgot, amit minden macskatulajdonos ismer – köztük én is, hiszen nekem is van egy négy lábú kis pukkancs szőrgombócom, akiért odavagyok. 


1.Ők a főnökök: 

Ez vitathatatlan. Mikor a macska kerül a házhoz, minden gazdi felállít egy csomó szabályt: A macska nem mehet fel az ágyra, a kanapéra, az asztalra, napi háromszor eszik csak és azután kap reggel enni, hogy felkeltünk. Aztán pár hónap után, ezek a szabályok persze átváltoznak. A macska oda megy, ott alszik, ahol akar, és akkor eszik, amikor akar. 

2.Ott alszanak el, ahol akarnak: 

Az előző pont tágabb kifejtése. Egy ismerős mesélte, hogy lesz cicája mire én rögtön elkezdtem őt tanácsokkal ellátni, különösen kihangsúlyozva a tényt, miszerint felesleges kiadás a cicának macskaágyat venni, mivel a szőrgombóc úgyis ott fog elaludni, ahol épp kedve van. Ez lehet akár a mosógépteteje, a zoknis fiók vagy a radiátor. A fő, hogy mindig útban van. 


3.Az egész ház a tulajdonuk: 

És mivel a macska oda megy, ahova akar, akkor, amikor akar, ezért kivédhetetlen, hogy rövidesen az egész ház a tulajdonává válik. Te meg csak azon kapod magad hirtelen, hogy az ágyadon tanulsz az asztalod helyett, mivel a macska elaludt a székeden, őt pedig bűn lenne felébreszteni. 

4.Nincs étkezés macska etetés nélkül: 

Minden friss macskatulajdonos elhatározza az elején, hogy nem fogja etetni a cicát az asztalnál ülve, evés közben. Aztán a kis sunyi dögök oda lopóznak, leülnek melléd és elkezdnek ellenállhatatlan cicaszemeket mereszteni rád, mindaddig, míg lelkileg meg nem törnek. Ember legyen a talpán, aki nemet tud mondani azoknak a cuki szemeknek! 


5.Karmolás nyomok mindenhol: 

Ha előre tudod, hogy cica fog kerülni a házhoz, nagy hiba új bútorokat vásárolni, hiszen a szőrgombócok kedvenc kaparófelületét képzi minden bútor a lakásban. 


6.Doboz, galacsin, cipőfűző – a legjobb játékok: 

Akárcsak a macskaágy, a drága cicajátékok se többek puszta pénzkidobásnál. Egy apró labdává gyúrt alufólia darab, wc papír guriga, régi cipőfűző vagy csak egy sima doboz mind-mind tökéletesen kielégíti a macskák igényeit. 



7.Döglött, lefejezett kisállatok: 

A macska bizony vadállat. Vérszomjas ragadozó, aki nem kímél semmilyen apró, mozgó állatkát. Ezt a tényt sajnos minden cica gazdinak el kell fogadnia, főleg ha a macska kijárós. Ebben az esetben elkerülhetetlen, hogy kedvencünk időnként „meglepjen” minket néhány egér, gyík, patkány vagy madár maradvánnyal. Az első eseteknél még sikítunk és szidjuk a cicát, aztán szép lassan hozzászokunk a lefejezett állatok látványához. Szomorú, de ez sajnos így megy.  

8.Egésznap alszanak: 

A macskák átlagosan 16-20 órát alszanak nap közben. Igen, én is szeretnék néha macska lenni. Olyan egyszerű életük van! 


9.Csak akkor játszanak, amikor akarnak, nem akkor, amikor te akarsz: 

Vannak alkalmak, amikor a cica unatkozik és elkezd téged piszkálni, hogy játssz vele, viszont ezek a pillanatok rendszerint akkor jönnek el, mikor te éppen nem érsz rá. Majd, mikor neked is megfelelő lenne, természetesen őnagyságának nincs kedve játszani és inkább fekszik és bámulja, ahogy te a tekintélyedet lerombolva kúszol a földön egy galacsin után, minthogy megmozdítsa a seggét. Ismerős? 

10.Lenéznek minket, embereket: 

Kutatások is bizonyították, hogy a macskák alsóbbrendű lénynek tekintenek minket, embereket. Többek között ezért is hoznak nekünk halott tetemeket, mert azt gondolják, mi képtelenek vagyunk magunkat ételt szerezni. Ez is egy olyan tény, amit egyszerűen el kell fogadni és tovább lépni. 

11.Mindent levernek a polcokról: 

Váza, könyvek, poharak, képek, gyertyák, játékok. Semmi nincs biztonságba a macskákkal szembe. Őket nem érdekli, mennyibe került az a lámpa, simán leverik, ha útban van, éppen ezért érdemes a drágább holmikat olyan helyekre pakolni, ahol a cica nem fér hozzá. 

12.Meleg helyek: 

Imádnak olyan meleg helyeken aludni, mint például a motorháztető, laptop billentyűzet vagy a gépház. Az pedig abszolút nem zavarja őket, hogy te dolgoznál a gépen. 


13.Önzőek: 

Tény. Ennyi. 

14.Minden csupa szőr: 

Kikészíted a legszebb ruhádat az ágyra, majd elmész tusolni és mire visszaérsz, a macska már a közepén terpeszkedik, mint valami dáma. A cicát ugyan letudod taszigálni a ruháról, viszont a szőre ott marad utána. Hiba, amit minden kezdő macskás elkövet. Sose készítünk ki előre ruhát, vagy ha igen, akkor nem hagyjuk őrizetlenül, hacsak nincs időnk kimosni utána vagy végig szaladni rajta szösztelenítő hengerrel. 

15.Folyamatos fotózás: 

Mindig, ahányszor a macska elalszik, ül valahol vagy csak áll, miközben értetlenül bámul minket, idiótákat, mert annyira édes hogy belehalunk! Ugye hogy a ti galériátok is tele van macskás képekkel? Nyugi, az enyém is. 


16.Megtanítanak minket arra, hogy értékeljük a kis dolgokat: 

Régen sose gondoltam volna, mekkora boldogságot tud okozni, ha a cica nem harapja meg az ujjamat rögtön azután, hogy egyszer végig simítottam a bundáját. 


17.Mindig az út közepén fekszenek: 

és természetesen vérig sértődnek, ha éjszaka, félálomban keresztülesel rajtuk 



De mindezek ellenére, imádjuk őket, hiszen ha épp olyan kedvük van, nagyon szerethető kedvencek, akiknél keresve se találnánk jobb párnát vagy puhább ölelgetnivaló plüsst. 

Az én kis szőrgombócom <3 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése